
W kuchni można się nauczyć o wiele więcej niż tylko, jak zjadać to, co zostało ugotowane. W gotowaniu z dziećmi najważniejsze jest nie tylko pieczenie ciasteczek, ale wąchanie, dotykanie, tworzenie, smakowanie, radość tworzenia i jedzenia. Nie należy czekać, aż dziecko podrośnie, żeby stało się naszym partnerem w kuchni. Zabawa w gotowanie wpływa korzystnie na rozwój wielu umiejętności dziecka .To jedna z najbardziej podstawowych zabaw w naśladowanie, w którą bawią się już małe dzieci. W gotowanie dziecko bawić może się na dwa sposoby: korzystając z zabawek, które przeznaczone są do zabawy w gotowanie (kuchenki, wagi , produkty spożywcze drewniane i tekstylne i inne), lub gotując wspólnie z mamą bądź tatą prawdziwe potrawy. Obie formy są dla dzieci zarówno źródłem wielkiej radości, jak i ćwiczeniem i rozwijaniem wielu umiejętności. Dzieci w trakcie wspólnego gotowania poznają ciekawostki związane z potrawami i kulinarnymi obyczajami, dowiadują się jak nakrywać do stołu, czym i jak jeść oraz jak gotować bezpiecznie, zdrowo, czysto i smacznie. Wszystko to w miłej atmosferze twórczej zabawy, zakończonej degustacją. Według psychologów tego typu spędzanie czasu wnosi wiele pożytecznego w rozwój dziecka. Przede wszystkim spotkania kulinarne uczą współpracy zarówno z rówieśnikami, jak i z rodzicami, czy rodzeństwem. Ponadto okazują się świetnym sposobem na tzw. niejadków- samodzielnie przygotowane posiłki przynoszą więcej satysfakcji i prawie zawsze smakują lepiej. Wspólne jedzenie przygotowanych posiłków pogłębia wzajemne relacje między dzieckiem a rodzicem, bo w końcu jak mówi stare porzekadło „przez żołądek do serca”.